© Rootsville.eu

Jon Menges (US)
tiltle: Spirit of 3 - Spirit of 7
music: Jazz
release date: july 18, 2023
label: Menges Music
info artist: Jon Menges
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2023


Jon Menges en zijn groep zijn diep geworteld in de levendige puls van de jazz en zijn een bewijs van de tijdloze allure van een eclectische mengelmoes van standaards, jazzklassiekers en originele composities, resonerend met de hartslag van de reguliere jazz, weergalmend door de drukke straten van New York. de stad York.

Dit veelzijdige ensemble, dat kan optreden als een intiem trio of een levendige grotere groep, heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten in de muziekscene van de stad. Hun optredens vormen een integraal onderdeel van de sfeer in tal van cafés, bars, restaurants en boekwinkels, terwijl hun unieke interpretaties van swing en Latin-muziek hen tot een favoriet hebben gemaakt bij privé-aangelegenheden.

Aan het hoofd van het ensemble staat Jon Menges, een veelzijdig artiest die zowel bekwaam is als trompettist als componist, arrangeur en muziekkopiist. Deze vaardigheden, die hij in de loop der jaren heeft aangescherpt in de levendige muziekscene van Chicago, hebben hem in staat gesteld het podium te delen met grootheden als Cab Calloway, Lou Rawls, Neil Sadaka, Leslie Uggams, Joel Gray, Jim Nabors, Freddie Cole en Jon Faddis.

De muzikale reis van Menges heeft hem over de hele wereld gebracht, van het geven van shows op open zee met cruiseschepen tot toeren door de Verenigde Staten met de illustere orkesten van Russ Morgan en Guy Lombardo. Hij nam ook deel aan een Amerikaanse tournee van de Broadway-show Copacabana, waarmee hij nog een noot toevoegde aan zijn symfonie van ervaringen. Menges werkt momenteel als freelancer in New York City, waar hij alle muziekstijlen speelt en schrijft. Een hoogtepunt was het invallen op de Radio City Rockettes Show.

Jon Menges is verheugd de release aan te kondigen van zijn nieuwste album, Spirit of 3, Spirit of 4. Trouw aan de titel, toont het album twee ensembles - een trio, de andere een kwartet - die een eclectische verzameling van twaalf originele Menges-composities presenteren. die de essentie van de muzikale veelzijdigheid van de groep weergeven.

Puttend uit een spectrum van jazztradities en persoonlijke inspiratiebronnen, wordt Menges op trompet en bugel vergezeld door een getalenteerde line-up van muzikanten. Nummers één tot en met zes bevatten het dynamische samenspel van Pete McCann op gitaar en Evan Gregor op bas. Voor nummers zeven tot en met twaalf wordt Menges begeleid door Nathan Childers op tenor- en sopraansax, Joe Fitzgerald op bas en Robert Weiss op drums.

Het album begint met "Anchor in the Path", een stuk met Latijnse grooves in de toonsoort E, dat een anker symboliseert voor iemands reis door het leven. Dit wordt gevolgd door "Stairs", een uptempo swingnummer gevuld met muzikale beklimmingen en afdalingen die doen denken aan het navigeren op trappen.

"Tree of Hope", het derde nummer, biedt een intrigerend swingstuk dat ritmisch schommelt tussen een 3/4 en 4/4 maat. Het vierde nummer, "Angelynne", is een oprechte ballad opgedragen aan de dochter van Menges, terwijl "Turning Point" een up-tempo swing combineert met een betoverende Ierse smaak in de intro en outro.

Het zesde nummer, "Walk Into My Heart", is een langzame, ontroerende wals geschreven voor de zoon van Menges. De tweede helft van het album opent met "Coqui", een compositie geïnspireerd door de unieke roep van de coqui-kikker, gekenmerkt door een klein septiem interval. Dit wordt gevolgd door "Focus", een energiek uptempo swingstuk.

"Heartbreak", het negende nummer, is een aangrijpende ballad die is ontstaan tijdens de uitdagende tijden van de pandemie. "Mina Buta", een zacht Latijns stuk, dankt zijn naam aan de woorden die de zoon van Menges uitsprak toen hij voor het eerst leerde praten.

Het voorlaatste nummer, "The Spirit Within", combineert een langzame melodie met een medium swing solo-sectie. Ten slotte culmineert het album met "Somethin'", een up-tempo swing die de luisteraar meeneemt op een reis door verschillende toonsoorten.

tracks:

Spirit of 3 Trio
1. Anchor in the Path - 5:43
2. Stairs - 4:41
3. Tree of Hope - 5:43
4. Angelynne - 5:53
5. Turning Point - 5:36
6. Walk Into My Heart - 5:08

Jon Menges - trumpet, flugelhorn
Pete McCann - guitar
Evan Gregor - bass

Spirit of 4 Quartet
7. Coqui - 5:01
8. Focus - 4:44
9. Heartbreak - 7:06
10. Mina Buta - 6:46
11. The Spirit Within - 6:45
12. Somethin’ - 6:39

Jon Menges - trumpet, flugelhorn
Nathan Childers - tenor and soprano sax
Joe Fitzgerald - bass
Robert Weiss - drums